Dolar 32,2233
Euro 34,6519
Altın 2.391,46
BİST 10.195,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ordu 18°C
Az Bulutlu
Ordu
18°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 16°C

“KAHVERENGİ KOKARCA İLE KIŞLAK ÇEVRESİNDE MÜCADELE ZAMANI”

“KAHVERENGİ KOKARCA İLE KIŞLAK ÇEVRESİNDE MÜCADELE ZAMANI”
25 Nisan 2024 11:08

Fındık ürününün önemli zararlılarından olan Kahverengi Kokarca tarımsal üretimde 300’e yakın bitki türünde zarar yapar. Ergin ve nimfleri beslenme ve yumurta bırakmak yoluyla bitkilerde zarar oluşturmaktadır. Havaların soğumaya başlaması ile kapalı alanların korunaklı kısımlarına (kışlak) geçerek kent zararlısı da olurlar.

İçinde bulunduğumuz dönem itibariyle havaların ısınmaya başladığı bu günlerde kışlak alanlardan çıkarak kışlak çevresindeki konukçularda zarar yapmaya başlamaktadır. Kışlaktan çıkan erginler bitkiler üzerinde beslenip yaprakların alt yüzeyine 14-28’li gruplar halinde yumurta bırakırlar. Yumurtadan çıkan nimfler ilk dönem toplu halde bulunur ve 5 nimf dönemi geçirerek ergin olur.

Ergin ve nimfleri emgi yapmak suretiyle zarar yaparlar. Beslendiği noktalarda kabartı ve renk kaybına neden olarak ürünlerin pazar değerini düşürür. Kalite ve verim kaybına neden olur.

MÜCADELESİ: Kahverengi Kokarca ile mekanik, biyolojik, biyoteknik ve kimyasal mücadele yapılmaktadır.

Kimyasal Mücadele

Zararlının biyolojisi gereği kışlaklardan çıkışların toplu olarak tek seferde olmayıp parça parça olması, zararlı ile hem kışlak mücadelesi hem de kışlak çevresindeki fındık bahçelerinde kimyasal mücadele yaptırılması gerektirmektedir. Kışlak alanlarda zararlının mücadelesinde kullanılmak üzere Sağlık Bakanlığı’ndan biyosidal ürünler ruhsatlandırılmıştır. Bu biyosidal ürünlerin zararlının kışlaklarda olduğu dönemde kullanımı ile yapılan güçlü bir mekanik mücadele zararlının popülasyon yoğunluğunu önemli ölçüde azaltacaktır.

Ortalama sıcaklık değerlerinin 17°C’ye ulaştığı bu dönemde zararlının kışlaklardan çıkıp fındık bahçesine geçmesi ile birlikte kışlaklara yakın olan fındık ocaklarından başlanarak kimyasal mücadele yapılabilir. Kimyasal mücadelede kullanılacak Bakanlığımızca fındık için ruhsatlı bitki koruma ürünleri aşağıda tablo halinde sıralanmıştır.

Kahverengi Kokarca popülasyonun yoğunluğuna göre ikinci veya üçüncü bir ilaçlama yapılmalıdır.

İlaçlama esnasında hiçbir şey yenilip içilmemeli gözlük, maske, eldiven, tulum ve çizme mutlaka giyilmelidir. İlaçlama bittikten sonra mutlaka bütün vücudumuz bol sabunlu su ile yıkanmalıdır. Boş ilaç ambalajları gelişi güzel çevreye atılmamalı uygun bir şekilde bertaraf edilmelidir. İlaçlama yapılan bahçelerde 10 gün süre ile hayvan otlatılmamalıdır.

İlimizin fındıktan sonra diğer önemli bir geçim kaynağı da arıcılıktır. Kahverengi Kokarca ilaçlaması esnasında arıların su içtiği kaynaklara Bitki Koruma Ürünleri bulaştırılmaması son derece önemlidir. İlaçlamalar akşam saatlerinde, arıların uçuş yapmadıkları zamanda yapılmalı, çevredeki arı üreticileri uyarılmalıdır.

Ayrıca arıcılarımızın İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden bulundukları yöredeki mücadele programları hakkında bilgi alarak, mevcut imkanlar ölçüsünde arı kovanlarını ilaçlama yapılacak alanlardan uzaklaştırmaları gerekmektedir.

Fındıkta Ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri

Etken Madde Ticari Adı
800 g/l Malathion +12,8 g/l Gamma-cyhalothrin SANCTUM
218 g/l Acetamiprid + 37 g/l Emamectin Benzoate RELAXİA
100 g/l Chlorantraniliprole + 50 g/l Lambda-cyhalothrin AMPLİGO
60 g/l Gamma-cyhalothrin VANTEX