Dolar 32,2398
Euro 35,0641
Altın 2.520,51
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ordu 19°C
Az Bulutlu
Ordu
19°C
Az Bulutlu
Sal 19°C
Çar 20°C
Per 19°C
Cum 20°C

Akıllı telefonlara Li-Fi geliyor! İlk modül tanıtıldı

PureLiFi, iletişimi ışık üzerinden yapmamızı sağlayacak Li-Fi teknolojisi için dünyanın ilk “Li-Fi modülünü” tanıttı.

Akıllı telefonlara Li-Fi geliyor! İlk modül tanıtıldı
1 Mart 2023 07:21

Günlük hayatta sıkça kullandığımız Wi-Fi teknolojisi; kişisel bilgisayar, video oyunu konsolları, dijital ses oynatıcıları ve akıllı telefonlar gibi cihazların kablosuz olarak birbirlerine bağlanmasını sağlıyor.

Henüz geliştirilme aşamasında olan Li-Fi teknolojisi ise, tıpkı Wi-Fi gibi kablosuz bir bağlantı teknolojisi olarak karşımıza çıkıyor.

Li-Fi (Light Fidelity), verilerin radyo frekansları yerine ışık yoluyla aktarılmasını sağlıyor.

Wi-Fi’den 100 kat daha hızlı

Li-Fi, Wi-Fi’ye göre yaklaşık 100 kat daha hızlı. Görünür ışık iletişimi kullanan bu teknoloji, her ne kadar daha hızlı olsa da bazı dezavantajlara da sahip.

Örneğin Wi-Fi sinyalleri duvardan geçip ardına ulaşabilirken, Li-Fi bağlantısında ise ışık engellendiği zaman iletişim tamamen kesiliyor.

Dünyanın ilk Li-Fi modülü tanıtıldı

PureLiFi, iletişimi ışık üzerinden yapmamızı sağlayacak Li-Fi teknolojisi için dünyanın ilk “Li-Fi modülünü” tanıttı.

Teknoloji, mevcut 802.11 WiFi ağ ekipmanları ve yonga setlerine de kolaylıkla entegre edilebiliyor.

Li-Fi nasıl çalışır

Bu teknolojinin nasıl çalıştığına yakından bakabilmek için, Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Volkan Rodoplu’nun yaptığı açıklamalara göz atalım:

Li-Fi, ışık üzerinden haberleşme anlamına geliyor. Li-Fi ile LED’lerden gelen ışık, insan gözünün algılayamayacağı kadar yüksek bir frekansta titreştirilerek ışık üzerinden veri göndermemizi sağlıyor.

Örneğin; dizüstü bilgisayarınızın başında oturduğunuzu düşünün. İzlediğiniz bir video, Wi-Fi üzerinden değil de direkt odanızda bulunan LED’ler üzerinden gelecek. Ancak dezavantajı şu; LED ile bilgisayar arasına girdiğinizde video iletimi kesiliyor. Li-Fi teknolojisinin, son 10 yıldır bilinmesine rağmen ev ve ofis ortamlarında yaygınlaşmamış olmasının en büyük sebebi bu.